Ademhaling & Hartcoherentie

Je adem is je eerste levensmoment op aarde en het belangrijkste om te kunnen leven. Een stroom die door het lichaam, de psyche en de ziel gaat en het allerinnerlijkste van het leven raakt en ook weer terug komt. Een voortdurende stroom die onafgebroken in en uit beweegt, wat je doet begrijpen dat het belangrijkste deel van het wezen de adem is.

De adem is de voornaamste kracht bij het genezen. Wanneer er disbalans is in je lichaam in welke vorm dan ook, dan heeft dit invloed op je ademstroom, maar ook op het tempo van het kloppen van je hart. Een verhoogd hartritme, zorgt voor meer stress in je lichaam. Het beïnvloedt jouw hartcoherentie.

Wat is hartcoherentie
Hartcoherentie treedt op als het hart en het brein met elkaar in verbinding staan, waarbij een gelijkmatig, glooiend verlopende hartritme-variatie het makkelijker maakt helder te denken en beslissingen te nemen.

De hartcoherentie methode gaat ervan uit dat het hartritme (het ritme tussen twee hartslagen) je emotionele toestand beter weerspiegelt dan enig ander orgaan. Als je bang bent, zenuwachtig of gefrustreerd dan is het hartritme ongelijk en onregelmatig, zo is tien jaar geleden ontdekt door het HeartMath Institute in Californië. Het hartritme ziet er dan uit als opgejaagde bergpieken. Het hart kan ook een ander patroon laten zien. Dat is het geval wanneer je merkt dat je vertrouwd of gewaardeerd wordt, wanneer je leuke dingen doet en daarvan geniet. Het hartritme heeft dan een patroon dat er veel meer vloeiend uitziet dan wanneer je frustratie voelt (zie figuur).
Hartslag variatie
De wetenschap noemt dit coherentie, en in je lichaam is alles beter op elkaar afgestemd. Gebleken is dat je helder kunt denken en op je best bent met dit coherente hartritme.

Hartcoherentie heeft niet alleen invloed op je denken, je hele systeem wordt meer coherent. Hartcoherentie leidt tot:
• Meer energie en verhoogde vitaliteit
• Verbeterd geheugen, een helderder denkvermogen
• Meer creativiteit
• Verbeterd emotioneel balans
• Verlaagd stressniveau door afname van Cortisol en toename van DHEA
• Verbeterd hartritme en een verlaagde bloeddruk
• Versterkt immuunsysteem
• Een verbetering van het herstelvermogen na vermoeiende inspanningen of operaties

 Hartcoherentie