Corona en je weerstand

Corona en je weerstand

In deze bijzondere tijd wordt er veel van ons allemaal gevraagd, mogen we continu schakelen en keuzes maken. Daarnaast wordt er ook voor ons gekozen door de overheid.

Om voor jezelf een goede afweging te kunnen maken uit alle goed bedoelde adviezen heb je ook achtergrondinformatie nodig. Vanuit mijn vakgebied wil ik dit aanreiken, neem het tot je, laat het zakken en kijk/voel hoe het voor je is en of je er iets mee wilt.

Door aan je weerstand te werken, kun je een hoop verkoudheden, griepjes en andere ziektes voorkomen. De weerstand is in wezen een andere naam voor het immuunsysteem, je immuniteit.

Er zijn vier factoren die de immuniteit aantasten:

  1. de ziekteverwekker (bijv. virus, bacterie, schimmel, een gifstof, etc.)
  2. de inwerkingstijd ervan
  3. de dosis
  4. de ontvankelijkheid.

Zit je bijvoorbeeld in een volgepakte trein (wat in deze tijd onvoorstelbaar is), midden tussen hoestende en sniffende mede-passagiers, de rit is kort en je gezondheid is goed? Dan heb je weinig last van zieke mede-passagiers. Heb je slecht geslapen en ben je die dag kwakkelig, dan kan zo’n ontmoeting je net de das om doen; je raakt besmet. Daarom is nu de anderhalve meter afstand zo belangrijk.

Hieronder vind je diverse tips om aan je immuniteit te werken om virusinfecties te voorkomen.

Gezonde barrières creëren

Het immuunsysteem is een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen (o.a. gezond darmmicrobioom, goed werkende leverontgifting), moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers (waaronder schimmels, parasieten, bacteriën en virussen).
Het lichaam wordt diverse keren per dag aangevallen door een virus of andere ziekteverwekker. Dat gaat vaak goed en dat heb je voornamelijk aan je immuunsysteem te danken. Zaak dus om deze goed te verzorgen.

Gezonde levensstijl als wapen tegen virussen
Je kunt met een gezonde levensstijl ervoor zorgen, dat bepaalde onderdelen van je immuunsysteem optimaal presteren. De slijmvliezen in de darmen, urinewegen en luchtwegen worden bewoond door zo’n 100 biljoen bacteriën, die we gezamenlijk de microbiota noemen. De microbiota verhinderen onder meer dat ziekteverwekkers zich vasthechten en verder ontwikkelen.

De doorlaatbaarheid van de darmslijmvliezen en de balans van je darmmicrobiota worden beïnvloed door je levensstijl. Als je veel stress ervaart, geneesmiddelen gebruikt of alcohol drinkt, wordt de kans groter dat een ziekteverwekker er doorheen glipt.

Totaal-Aanpak

Om je weerstand te verhogen zijn diverse maatregelen nodig, want er is geen superpil, die dat voor elkaar krijgt. Naast voorkomen dat je het virus krijgt, is het ook verstandig om ervoor te zorgen dat als je het krijgt, je het zo goed mogelijk doorstaat. Zorg daarom voor:

  • Goede lichamelijke barrières (eet minder/ geen gluten, kaas en suiker.
  • Neem juist wel veel pre-biotische groenten (zoals pastinaak, aardpeer, pompoen, prei, ui, knoflook en zeewier).
  • Zorg voor een optimaal cellulair immuunsysteem door vitamine C ( 3000 mg verdeeld over de dag),
  • extra vitamine D3 of levertraanoliecapsules,
  • zink (zonnebloempitten)
  • omega 3 (haring, sardientjes, ansjovis, chiazaad of een omega-3-supplement).
  • Zorg voor rust en ontspanning. Ga op tijd naar bed ( regelmatig bioritme), vermijd fel licht in de avond, voorkom stress en heb je toch stress zorg ervoor dat je dan ook weer ontstresst
  • Meditatie / ademhalingstechnieken is hiervoor een krachtig hulpmiddel.
  • Drink geen alcohol of fruitsmoothies (met meer dan 2 stuks fruit). Alcohol en fructose belasten je lever.
  • In een aromadiffuser kun je thuis of op het werk anti-virale etherische olie branden zoals Tea Tree oil, kruidnagel of eucalyptus.
  • Ga niet naar druk bezochte plaatsen. Werk indien mogelijk vanuit huis.

En als je ondanks goede preventie toch besmet bent geraakt?

  • Verhoog de hoeveelheid vitamine C (liposomale vitamine C) naar ieder uur 1000 mg.
  • Voeg paddenstoelen (shiitake, maitake, cordyceps) toe aan je menu. Glucanen hebben een anti-virale werking.
  • Eet zelfgemaakte biologische kippensoep ( bottenbouillon lang laten trekken, veel groenten, paddenstoelen, kurkuma, gember, zwarte peper, knoflook en verse peterselie).
  • Leg de nadruk op drinken (1,5 liter/dag) en niet zozeer op eten.
  • Luister naar je lichaam. Geen honger? Dan hoef je niet veel te eten. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam dat het bij ziekte niet wil eten.
  • Doe ademhalingsoefeningen, adem in 4 tellen diep in naar de buik en adem uit (eventueel hoesten niet onderdrukken). Adem vervolgens diep en rustig in naar de flanken en adem uit (eventueel hoesten niet onderdrukken).
  • Neem rust maar lig niet de hele dag in bed. Probeer tussendoor wat te lopen/ doen en ga ook goed rechtop zitten tussendoor. Houd overdag de gordijnen open om het bioritme niet te verstoren.
  • Neem een astragalus supplement. Deze bevat naast het antivirale astragalus ook shiitake en eleutheroccus. Bij een longontsteking kan cordyceps heilzaam zijn en sambucus nigra vermindert het vermogen van het virus zich te kopiëren.
  • Neem alleen paracetamol als de koorts hoger wordt dan 40 graden, want koorts is een gezonde reactie op het virus en wil je niet onnodig onderdrukken.
  • Doe je best anderen niet aan te steken. Laat boodschappen bezorgen tot aan de voordeur, ga niet onnodig naar de huisarts (daar komen juist mensen met een zwakke gezondheid) en verzet je afspraken.
  • Krijg je het erg benauwd, blijft de koorts langdurig boven de 39 graden, neem dan contact op met je huisarts.
  • Besef dat het doorstaan van een virusinfectie je uiteindelijk alleen maar sterker maakt.

In deze bijzondere tijd werk ik vanuit huis en is het contact via beeld-bellen.

De afgelopen periode heb ik al op deze manier gewerkt en de reacties hierop waren positief.

Cliënten vonden het geruststellend dat hun eigen proces op deze manier vervolgd en ondersteund kon worden.

Laten we in deze tijd goed voor ons zelf en de mensen om ons heen zorgen,
Ellen Steenbeeke